Új vívókönyv…

KUNFALVY PÉTER:TÖRTÉNETEK EGY KEVÉSBÉ ISMERT VILÁGBÓL

Nem mindennapi vívókönyv került a kezembe Kunfalvy Péter tollából. A szerző neves vívómester, Aranydiplomás, Életmű Díjas, kiváló nevelőedző és 20 éven keresztül kitűnő nemzetközi versenybíró, akit szakértelme, pártatlansága miatt rendszeresen alkalmazott a Nemzetközi Vívó Szövetség (F.I.E.). Nagy versenyeken, itthon és külföldön, Olimpiákon és Világbajnokságokon bíráskodott, vezette a döntők fontos mérkőzéseit, gyakran a nemzeti csapatok kifejezett kérésére.

A könyv történetek laza gyűjteménye, amelyek során feltárul egy, már nem létező, világ. A mi generációnk világa, amikor a versenyeken még barátságok szövődtek, a gyengébbek találkozhattak a legjobbakkal és a versenyek után, egy pohár ital mellett megbeszélhették szereplésüket, a versenybírók működését. A könyvben óhatatlanul megjelennek szakmai kérdések is, a F.I.E. jó vagy kevésbe szerencsés döntései, a versenyszabályok gyakori változtatása, a globalizáció veszélyei a bíráskodásban, a szerző javaslatai. Abban az időben a bírák gyakran szakmabeliek vagy vívók, magasan kvalifikált szakértők, voltak. Ma a F.I.E. erőlteti, hogy a „harmadik világ” is képviseltethesse magát, ami oda vezet, hogy, fontos szakmai kérdésekben olyanok döntenek, akik alig ismerik az adott fegyvernemet. A mérkőzéseket megszakítják a video-bíróval való konzultációk, mert a konvencionális fegyvernemeknél (tőr, kard) egyes bírák képtelenek helyesen levezetni az akciót. Ha valakit érdekel még ez a másik világ,amikor még nem volt kardvívásban találatjelző-gép, nem működött video-bíró és csak a versenybíró döntésére, felelősségérevolt bízva az érvényes vagy érvénytelen találat megítélése, annak ajánlom ezt a könyvet,- némi nosztalgiával.

A könyvből egyelőre 40 példány készült és a szerző nem szabott meg érte árat. Aki megrendeli, a kiadvány áráról maga dönthet.

Beszerezhető a Magyar Sport Házában Mach Józsefnél, mobil: 0670-9075018,

e-mail: nemzeti@mnsk.hu, vagy
közvetlenül a szerzőnél: Kunfalvy Péter, Negyedik u. 33. 8500 PÁPA,
e-mail : pepepofa@gmail.com

Bankszámla szám: 11600006-00000000-05335376

(Mészáros József)

Kunfalvy Péter: TÖRTÉNETEK egy kevésbé ismert világból
21×14,5 cm, matt műnyomó papír, kartonált, számos színes illusztrációval
Magánkiadás, Pápai Nyomda 2021.